Workshops i ateljékultur

Hos oss på Wåga & Wilja förskolor är ateljékulturen eller 100-språkligheten stark. Vi vill att barnen ska erövra tekniker och kompetenser för att kunna uttrycka sig på många olika sätt. Vi pedagoger behöver då behärska de olika språken och veta hur man kan utmana barnen i tekniker och material. Därför har vi startat workshops för pedagoger som leds av två av våra ateljeristor. Där du som pedagog får inspireras av deras arbete med barnen men också själv lära dig metoder och tekniker för hur du kan arbeta med din barngrupp.

 

Vi har workshops i språken/uttryckssätten – Lera, Färg, Tecknande, Motorik (dans, drama, musik), Digital teknik, Konstruktion och Hållbarhet - Återbruk.

Vi kan komma ut till er och anpassa våra workshops utifrån era förutsättningar vad gäller längd, som del av en APT eller studiedag.

 

Under 2025-2026 erbjuder vi också möjligheten att köpa platser på våra workshops i Wåga & Wiljas lokaler;

Digital teknik: 9 april, 15 oktober och 19 november 2025
Workshopen tar utgångspunkt i samtal och experiment med ljud. Att använda ljud för att förstärka och ge uttryck för sina intryck. Vi visar också exempel och introduktion av I stop motion och Imovie på vilka sätt dessa två program kan bli resurser i barnens projekterande. Hur animering kan stödja annat kunskapsinhämtande. Att barnet lär både genom att lära om verktyget, programmet men också genom det. Genom digital teknik dokumenterar barnen sina egna undersökanden och utvecklar nya kunskaper och förmågor genom att samarbeta för att skapa fram en bildinspelning. Du kommer under workshopen att få tillsammans med andra spela in ljud och bild för att bli bekväm i att använda det med barnen.

 

Tecknande:  18 mars eller 15 april 2026​
Ett barns teckning eller bild är ett eget universum där vad som helst kan hända. Den kan vara abstrakt, konkret, berättande och dekorativ på en gång. De yngsta barnen tecknar gärna händelser som sker direkt i bilden. Ett streck beskriver inte bara en väg utan också hur en bil åker. Tecknandet är en tankeprocess i sig där nya ingivelser och lärande uppstår direkt i ritandet. I workshopen provar vi på olika typer av teckningsutmaningar till barnen som; Berättande bilder - där barnen kan utmanas med förslag och/eller material som gynnar olika berättartekniker. Teckningsstudier - att teckna av t ex växter eller varandra. Att studera gör så att barnet bekantar sig, får kontakt och lär känna fler aspekter av det man ritar. Tanketeckna - att teckna kan också vara att med enkla, snabba linjer skissa upp vad barnet ser, tänker eller vill beskriva. Genom workshopen får du kännedom om olika typer av pennor och material för att kunna ge barnen tillgång till fler tekniker för att teckna.

 

Tid: 8.00 – 10.30
Plats: Ateljén på Fäbodens förskola, Fäbodvägen 2 i Järfälla 
Kontakta: skolchef@wagaowilja.se för anmälan och frågor
Pris: 1 500:- exklusive moms